Winnen met hightech duurzame oplossingen

Zet Sjors Wagenaar en Bas Karsten bij elkaar aan tafel, en je krijgt een bevlogen (en bij vlagen voor uw verslaggever onbegrijpelijk) gesprek over natuurkundige principes en hoogwaardige duurzame installatietechnologie. Beide ondernemers vielen in de prijzen bij de Duurzaam Ondernemen Award 2022-verkiezing van Gemeente Medemblik. “Innovatie is een passie.”

Van gereedschapskist dragende kleuter naar innovatieve klimaatmachine-uitvinder

Sjors Wagenaar, een duurzame ondernemer uit Hoogkarspel, heeft een revolutionaire klimaatmachine ontwikkeld die het energieverbruik in de landbouwbedrijven vermindert. Het systeem, dat de “meest duurzame innovatie”-prijs van de gemeente Medemblik heeft gewonnen, bespaart één miljoen kubieke meter gas per jaar. Wagenaars liefde voor installatietechnologie begon bij het bedrijf van zijn vader, waar hij begon als gereedschapsdrager en later monteur werd. Zijn nieuwe volledig elektrische klimaatsysteem, dat het hele klimaat in een kas regelt door te koelen, verwarmen en ontvochtigen, is al geïnstalleerd in meer dan 30 units in West-Friesland. Wagenaar wil uitbreiden naar andere agrarische markten en zelfs naar binnenkweek en verticale landbouw.

Medemblik reikt twee duurzaamheidsprijzen uit aan ondernemers.

De gemeente Medemblik reikte op 18 november tijdens de ondernemersborrel van de Ondernemers Federatie Medemblik twee duurzaamheidsprijzen uit. Rainbow Colors uit Andijk werd uitgeroepen tot ‘Meest Duurzame Ondernemer’ vanwege hun volledige overstap van aardgas naar duurzame technologie. Wagenaar Refrigerations uit Zwaagdijk-Oost won de prijs voor ‘Meest Duurzame Innovatie’ met een zelfontwikkeld systeem voor het regelen van het klimaat in een kas met een warmtepomp. Beide winnaars ontvingen een award en mogen zich profileren als duurzame ondernemers van Medemblik. De gemeente gaat met hen in gesprek over verdere verduurzaming en voegt hen toe aan de poule van winnaars van eerdere edities om kennisuitwisseling te bevorderen. via: https://andijkernieuws.net/2022/11/19/dit-zijn-medembliks-meest-duurzame-ondernemers-gemeente-reikt-twee-prijzen-uit/

Kasklimaat regelen én bollen drogen met warmtepomp

Bolbloemen en bloembollen. Kweken, telen en broeien. Plantfysiologie en techniek. Het komt allemaal samen in de luchtbehandelingskast Dry+ Climate die onder andere op het bedrijf van Neefjes Tulpen in Berkhout het koelen, verwarmen en ontvochtigen van de kas combineert met het drogen van de bollen. En dat allemaal met dank aan een vertrouwde warmtepomp, die volledig op elektriciteit draait.

Koelen, verwarmen en ontvochtigen met dezelfde unit

Bij tulpenbedrijf Mooij Tulips in Limmen draait sinds half september de eerste Dry+ Climate unit, ontwikkeld door Green Simplicity en Wagenaar Refrigeration. De unit koelt, verwarmt en ontvochtigt zonder input van warmte, waardoor er geen extra warmte in de kas vrijkomt en er een energiebesparing van 30 tot 50% mogelijk is. Het systeem kan ook worden ingezet voor het drogen van vers geoogste bollen. In het Vakblad staat een uitgebreide reportage over de werking en techniek van de unit.

Van vakmanschap naar wetenschap en weer terug

Wagenaar Koeltechniek is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp, de installatie en het onderhoud van koelsystemen. Het bedrijf werd opgericht in de jaren ’90 toen wetgeving in Nederland vereiste dat koelinstallaties alleen nog door erkende monteurs konden worden onderhouden en gecontroleerd op lekdichtheid. Cor Wagenaar, de oprichter van het bedrijf, maakte van deze verandering gebruik om voor zichzelf te beginnen en bouwde gestaag een klantenkring op.

Van wiskundige modellen naar een trofee

Agrarische producten efficiënter drogen met minder energie en minder productuitval. Sjors Wagenaar (26) heeft een nieuwe warmtepompdrooginstallatie bedacht waarbij hij wiskundige modellen gebruikt om het drogen beter af te stemmen op het te drogen product. De vinding heeft hem de koeltrofee 2020 opgeleverd van de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL).

Prijs voor analyseysteem condensdrogers

Begin februari won Sjors Wagenaar de NVKL Koeltrofee 2020, met een afstudeerop-dracht waarvoor hij een intelligent data-analysesysteem ontwikkelde dat kan worden toegepast in condensdrogers.

Interesse in ons dry+ systeem?

Vraag vrijblijvend informatie aan.
Wij nemen binnen 48 uur contact met u op