Kasklimaat regelen én bollen drogen met warmtepomp

22 april 2022

In Berkhout gebruikt Neefjes Tulpen een innovatieve luchtbehandelingskast genaamd Dry+ Climate om hun bolbloemen en bloembollen te kweken, telen, broeien en drogen. Het systeem combineert koeling, verwarming, ontvochtiging en drogen in één gasloos systeem dat draait op elektriciteit. Dankzij de warmtepomp en efficiënte luchtverdeelslangen is het energiezuinig en zorgt het voor een egale deken van droge lucht boven het tulpengewas. Dit alles heeft bijgedragen aan een toename van de productie van 15 miljoen stelen per jaar op het bedrijf van Neefjes Tulpen.

Gerelateerde artikelen

Winnen met hightech duurzame oplossingen

Zet Sjors Wagenaar en Bas Karsten bij elkaar aan tafel, en je krijgt een bevlogen (en bij vlagen voor uw verslaggever onbegrijpelijk) gesprek over natuurkundige principes en hoogwaardige duurzame installatietechnologie. Beide ondernemers vielen in de prijzen bij de Duurzaam Ondernemen Award 2022-verkiezing van Gemeente Medemblik. “Innovatie is een passie.”

Van gereedschapskist dragende kleuter naar innovatieve klimaatmachine-uitvinder

Sjors Wagenaar, een duurzame ondernemer uit Hoogkarspel, heeft een revolutionaire klimaatmachine ontwikkeld die het energieverbruik in de landbouwbedrijven vermindert. Het systeem, dat de “meest duurzame innovatie”-prijs van de gemeente Medemblik heeft gewonnen, bespaart één miljoen kubieke meter gas per jaar. Wagenaars liefde voor installatietechnologie begon bij het bedrijf van zijn vader, waar hij begon als gereedschapsdrager en later monteur werd. Zijn nieuwe volledig elektrische klimaatsysteem, dat het hele klimaat in een kas regelt door te koelen, verwarmen en ontvochtigen, is al geïnstalleerd in meer dan 30 units in West-Friesland. Wagenaar wil uitbreiden naar andere agrarische markten en zelfs naar binnenkweek en verticale landbouw.