Koelen, verwarmen en ontvochtigen met dezelfde unit

25 november 2021

Bij tulpenbedrijf Mooij Tulips in Limmen draait sinds half september de eerste Dry+ Climate unit, ontwikkeld door Green Simplicity en Wagenaar Refrigeration. De unit koelt, verwarmt en ontvochtigt zonder input van warmte, waardoor er geen extra warmte in de kas vrijkomt en er een energiebesparing van 30 tot 50% mogelijk is. Het systeem kan ook worden ingezet voor het drogen van vers geoogste bollen. In het Vakblad staat een uitgebreide reportage over de werking en techniek van de unit.

Via: https://www.hortipoint.nl/vakbladvoordebloemisterij/koelen-verwarmen-en-ontvochtigen-met-dezelfde-unit/

Gerelateerde artikelen

Winnen met hightech duurzame oplossingen

Zet Sjors Wagenaar en Bas Karsten bij elkaar aan tafel, en je krijgt een bevlogen (en bij vlagen voor uw verslaggever onbegrijpelijk) gesprek over natuurkundige principes en hoogwaardige duurzame installatietechnologie. Beide ondernemers vielen in de prijzen bij de Duurzaam Ondernemen Award 2022-verkiezing van Gemeente Medemblik. “Innovatie is een passie.”

Van gereedschapskist dragende kleuter naar innovatieve klimaatmachine-uitvinder

Sjors Wagenaar, een duurzame ondernemer uit Hoogkarspel, heeft een revolutionaire klimaatmachine ontwikkeld die het energieverbruik in de landbouwbedrijven vermindert. Het systeem, dat de “meest duurzame innovatie”-prijs van de gemeente Medemblik heeft gewonnen, bespaart één miljoen kubieke meter gas per jaar. Wagenaars liefde voor installatietechnologie begon bij het bedrijf van zijn vader, waar hij begon als gereedschapsdrager en later monteur werd. Zijn nieuwe volledig elektrische klimaatsysteem, dat het hele klimaat in een kas regelt door te koelen, verwarmen en ontvochtigen, is al geïnstalleerd in meer dan 30 units in West-Friesland. Wagenaar wil uitbreiden naar andere agrarische markten en zelfs naar binnenkweek en verticale landbouw.