Van wiskundige modellen naar een trofee

7 februari 2020

Een 26-jarige student aan de TU Delft, Sjors Wagenaar, heeft een nieuwe warmtepompdrooginstallatie bedacht die efficiënter is in het drogen van agrarische producten met minder energieverbruik en minder productuitval. Wagenaar gebruikt wiskundige modellen om het droogproces beter af te stemmen op het product dat gedroogd moet worden. De eerste proefopstelling wordt binnenkort afgeleverd aan een bedrijf dat medicinale cannabis gaat telen in opdracht van de Nederlandse overheid. Wagenaar verwacht een revolutie in de droogsector en is bezig met het toepassen van zijn principe voor koelen, bewaren en coz-behandelingen van producten. Wagenaar Koeltechniek zoekt extra mensen die verstand hebben van koel-, elektra-, meet- en/of regeltechniek.

Gerelateerde artikelen

Winnen met hightech duurzame oplossingen

Zet Sjors Wagenaar en Bas Karsten bij elkaar aan tafel, en je krijgt een bevlogen (en bij vlagen voor uw verslaggever onbegrijpelijk) gesprek over natuurkundige principes en hoogwaardige duurzame installatietechnologie. Beide ondernemers vielen in de prijzen bij de Duurzaam Ondernemen Award 2022-verkiezing van Gemeente Medemblik. “Innovatie is een passie.”

Van gereedschapskist dragende kleuter naar innovatieve klimaatmachine-uitvinder

Sjors Wagenaar, een duurzame ondernemer uit Hoogkarspel, heeft een revolutionaire klimaatmachine ontwikkeld die het energieverbruik in de landbouwbedrijven vermindert. Het systeem, dat de “meest duurzame innovatie”-prijs van de gemeente Medemblik heeft gewonnen, bespaart één miljoen kubieke meter gas per jaar. Wagenaars liefde voor installatietechnologie begon bij het bedrijf van zijn vader, waar hij begon als gereedschapsdrager en later monteur werd. Zijn nieuwe volledig elektrische klimaatsysteem, dat het hele klimaat in een kas regelt door te koelen, verwarmen en ontvochtigen, is al geïnstalleerd in meer dan 30 units in West-Friesland. Wagenaar wil uitbreiden naar andere agrarische markten en zelfs naar binnenkweek en verticale landbouw.