Winnen met hightech duurzame oplossingen

1 december 2022

Twee ondernemers, Sjors Wagenaar en Bas Karsten, vielen beiden in de prijzen bij de Duurzaam Ondernemen Award 2022-verkiezing van Gemeente Medemblik. Wagenaar ontwerpt warmtepompinstallaties voor klimaatcontrole in plantenkassen en heeft in anderhalf jaar tijd 32 systemen geplaatst en een directe gasbesparing van meer dan 1 miljoen kuub gerealiseerd. Karsten is eigenaar van Rainbow Colors, een tulpenbroeierij/kwekerij uit Andijk die volledig gasloos opereert en door middel van een WKO-installatie en zonnepanelen haar gasverbruik van 700.000 kuub per jaar naar nul heeft teruggebracht. Beide ondernemers blijven innoveren en verkennen nieuwe mogelijkheden zoals waterstof voor energieopslag en vertical farming.

Gerelateerde artikelen

Van gereedschapskist dragende kleuter naar innovatieve klimaatmachine-uitvinder

Sjors Wagenaar, een duurzame ondernemer uit Hoogkarspel, heeft een revolutionaire klimaatmachine ontwikkeld die het energieverbruik in de landbouwbedrijven vermindert. Het systeem, dat de “meest duurzame innovatie”-prijs van de gemeente Medemblik heeft gewonnen, bespaart één miljoen kubieke meter gas per jaar. Wagenaars liefde voor installatietechnologie begon bij het bedrijf van zijn vader, waar hij begon als gereedschapsdrager en later monteur werd. Zijn nieuwe volledig elektrische klimaatsysteem, dat het hele klimaat in een kas regelt door te koelen, verwarmen en ontvochtigen, is al geïnstalleerd in meer dan 30 units in West-Friesland. Wagenaar wil uitbreiden naar andere agrarische markten en zelfs naar binnenkweek en verticale landbouw.

Medemblik reikt twee duurzaamheidsprijzen uit aan ondernemers.

De gemeente Medemblik reikte op 18 november tijdens de ondernemersborrel van de Ondernemers Federatie Medemblik twee duurzaamheidsprijzen uit. Rainbow Colors uit Andijk werd uitgeroepen tot ‘Meest Duurzame Ondernemer’ vanwege hun volledige overstap van aardgas naar duurzame technologie. Wagenaar Refrigerations uit Zwaagdijk-Oost won de prijs voor ‘Meest Duurzame Innovatie’ met een zelfontwikkeld systeem voor het regelen van het klimaat in een kas met een warmtepomp. Beide winnaars ontvingen een award en mogen zich profileren als duurzame ondernemers van Medemblik. De gemeente gaat met hen in gesprek over verdere verduurzaming en voegt hen toe aan de poule van winnaars van eerdere edities om kennisuitwisseling te bevorderen. via: https://andijkernieuws.net/2022/11/19/dit-zijn-medembliks-meest-duurzame-ondernemers-gemeente-reikt-twee-prijzen-uit/